BOTOX
Botox, özellikle konservelerde üreyen ve besin zehirlenmesine neden olan Clostridium botilinum adlı bir bakterinin ürettiği toksindir. Botox sinirlerden kaslara giden iletiyi geçici olarak durdurarak etki göstermektedir. Böylece enjekte edildiği bölgedeki kasların hareketlerini engelleyerek bu kasların hareketleri sonucu oluşan kırışıklıkları ortadan kaldırır. Botox 1990'lı yılların başından itibaren yüzdeki kırışıklıkların giderilmesi amacıyla dünyada yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. Özellikle alındaki çizgiler ve göz kenarındaki kaz ayağ olarak adlandırılan çizgilerin giderilmesinde çok başarılı sonuçlar verdiği görülmüştür.
Uygulamanın etkileri 2 ila 3 gün sonra ortaya çıkar ve 4 ila 6 ay boyunca devam eder. İlk uygulamada 4 ay kadar kalıcı olan botox etkileri bir kaç uygulamadan sonra 8 aya kadar uzayabilmektedir. Uygulama sırasında önemli bir şişlik ve kızarıklık oluşmaz ve kişi hemen günlük aktivitelerine dönebilir. Botox enjeksiyonları yüzün üst bölgesinde özellikle alın çizgilerinin, kaş çatma çizgilerinin, ve göz kenarındaki çizgilerin (kaz ayağı) düzeltilmesinde çok etkili olmaktadır. Yüzün alt bölgesinde ise dudak üzerindeki çizgilere ve boyundaki dikine bantlara uygulanabilmektedir. Ancak bu bölgelerde yüzün üst bölümlerindeki kadar etkili sonuçlar oluşmadığından uygulaması daha kısıtlı kalmaktadır.
Botox el ve ayaklardaki ve koltuk altlarındaki aşırı terleme problemlerinin tedavisinde de başarıyla kullanılmaktadır.
Uygulamanın deneyimli bir hekim tarafından yapılması hem komplikasyonların oluşmaması hem de daha etkin sonuçlar alınması bakımından önemlidir.
Botox, Clostridium Botulinimus’dan elde edilen Botulinum TipA toksinidir. 1980’lerde Botox ismiyle ilaç kimliği kazanmış olup, 1989’da FDA onayı almıştır. Türkiye’de 2001 yılında Sağlık Bakanlığı onayı almıştır.